Denne kjempegode oppskriften er opprinnelig fra Ourkitchenstories.
Jeg lagde disse raskt, og de er kjempegode. Jeg gav bort kjeks både til familie og venner, alltid hyggelig med en liten overraskelse til andre.
Mine kjeks ble ikke helt perfekte etter jeg dyppet de i sjokoladen, men de smaker like vidunderlig! Øvelse gjør mester.
INGREDIENSER
- ½ dl vann
- 180 g sukker
- 1,5 dl kremfløte
- 3 ss smør
- Havsalt
- 1 boks Ritzkjeks – 24 kjeks
- 200 g melkesjokolade
- Havsalt
SLIK GJØR DU
- Mål opp alt du trenger først til karamellsausen, for her må du følge nøye med prosessene
- Ta sukker og vann i en tykkbunnet kjele, på middels varme rører du slik at sukkeret blir oppløst
- Skru deretter opp varmen og kok opp UTEN å røre – viktig at sukkeret ikke brenner seg – det beste resultatet og smaken er når blandingen blir lysebrun, ta den av plata
- Du varmer så opp fløte i en kjele ved siden av, rør smøret inn i fløten
- Nå tilsetter du fløteblandingen litt etter litt i sukkerblandingen og rører godt
- Sett så kjelen tilbake på plata og la karamellen bare småputre i et minutt eller to, rør fortsatt rundt og ta den av plata igjen
- Synes du det er nødvendig kan du sile karamell, i tilfelle det er noen sukkerklumper der
- Smak til med noen klyper havsalt
- La den avkjøle i kjøleskapet til en mer tyknet karamell
- Smelt melkesjokoladen over vannbad
TIPS
Det er viktig å avkjøle karamellsausen i kjøleskapet for den skal være myk og smidig, men ikke så rennende at den flyter ut mellom kjeksene når du monterer de.
Jeg tok litt mer enn 200 g melkesjokolade for å ha nok til alle kjeksene og kanskje du også får lagd flere enn 12 kjeks. Har du sjokolade til overs kan du skrape det ut av bollen og legge restene på en liten asjett, sette i kjøleskapet og spise senere – vi kaster vel ikke god sjokolade.
Dette er en deilig kjeks til en kopp kaffe, en gave både til deg selv og andre.