Av kaker er jeg aller mest glad i tørre kaker, julekaker, formkaker og type mazariner. Jeg digger marsipan og nøttebunner, derfor måtte jeg bare lage fyrstekake.
Fyrstekake minner meg om gamle dager! Men denne gangen gjorde jeg en tvist ved å lage de i små lekre former – og de ble helt nydelige sammen med en deilig kopp kaffe ved siden av.
INGREDIENSER
Kakedeig
- 125 g smør
- 80 g sukker
- 1 egg eller 2 eggeplommer
- 2 ss vann
- 1 ½ ts bakepulver
- 225 g hvetemel
Mandelmasse
- 150 g mandler
- 150 g melis
- 2 stk eggehviter
SLIK GJØR DU
- Sett stekeovnen på 190 grader (Hvis du velger å bake den som en hel kake, trenger du en rund kakeform på 22 cm i diameter.)
- Visp smør og sukker hvitt.
- Rør inn egg og vann og sikt i mel blandet med bakepulver.
- Elt deigen lett sammen og la den stå tildekket og kjølig mens du lager mandelmassen.
- Mandelmasse : Mal mandlene og bland med melis og sammenvispet eggehvite. Massen må ikke være så løs at det siver ut væske når den står en stund.
- Smør/pensle engangsformene med litt smør.
- Rull små kuler av deigen og trykk disse inn fra bunnen av formene og oppover kantene.
- Behold litt av deigen til å lage rutemønster på toppen av mandelmassen senere.
- Fordel mandelmassen likt i bunnen av formene.
- Kjevle resten av deigen du har holdt av til en ca.3 mm tykk leiv. Del denne opp i korte lengder som du legger over mandelmassen i et skrått rutemønster (se bildet).
- Pensle lett toppen av alle formene med sammenvispet egg.
- Stek formene på midterste rille i ovnen i ca. 30 minutter – sjekk underveis – de skal bli gyllenbrune og gjennomstekte.
TIPS
Kaken eller formene kan også fylles med annet du liker, som epler eller rabarbra.
Fyrstekake er en saftig og god, gammel klassiker som ikke mister sin popularitet hos meg. Ved å lage de i små former har du en porsjonsform du kan servere til kaffen eller som en deilig dessert.
Server dine gjester en kake med litt god vaniljeis, kanskje noen bær, varme eller kalde med litt mynte på toppen.
Har jeg noen til overs, går det helt fint å fryse de bort. De tiner på kort tid ved å ligge på benken. Da har du kake til kaffen for gjester som dukker opp uventet, eller en liten kveldskos til deg selv.
1 kommentar
Nydelig kake! Enkel oppskrift som ga et perfekt resultat. Første gang jeg lager fyrstekake ettersom jeg har tenkt at det er avansert, men her ble jeg positivt overrasket. Jeg hadde kun form som var 24 cm, og det gikk fint. Bakte den i går og den er like god i dag. Denne skal jeg garantert lage igjen!