Jeg var for en stund tilbake i 2 års bursdag i Drammen hos min niese. Hun har samboer, 2 barn og vi var 7 voksne, en 10 åring plus de to små barna hennes. Jeg ønsket å avlaste de litt i hverdagen med å lage denne gryteretten. Gryteretten ble laget dagen før og tatt med i en stor gryte til Drammen.
Jeg litt mer enn doblet porsjonen her (1,5 kg bog) og det holdt akkurat med et par porsjoner hver til alle de voksne, 10 åringen spiste litt og til og med 2 åringen. Han spiser nesten alt så derfor var jeg litt forsiktig med krydderet.
Dette er en nydelig rett, hvor lammekjøttet har småkokt i flere timer, er full av smak og veldig mørt. Får du ikke tak i eller ikke er så glad i lammekjøtt, så bruk kokekjøtt av storfe.
INGREDIENSER
- 600 g lammekjøtt, fårikålkjøtt eller bog kuttet i terninger
- Litt olje til bruning av kjøttet
- 2-3 løk kuttet i båter/skiver
- 3 fedd hvitløk i skiver
- 3 ss fersk ingefær, revet eller finhakket
- 2 ss garam masala
- 2 ts spisskummen
- 1 ss god karri
- 1 ts koriander, enten malte frø eller fra krydderglass
- ½-1 ts cayennepepper
- 600 g finhakkede, mellomstore modne tomater
- 1 boks kokosmelk
- En klype salt
- 300 g spinatblader
SLIK GJØR DU
- Brun kjøttet i terninger i olje i en gryte – lager du stor porsjon så delt opp bruningen i omganger
- Ha i løk og hvitløk når kjøttet er brunet
- Tilsett ingefær, garam masala, spisskummen, karri, koriander, cayennepepper, tomater og kokosmelk
- La retten småkoke i 1-2 timer under lokk til kjøttet er mørt og fint – jeg sjekker og rører litt rundt i gryten av og til, smaker og tilsetter ev. litt salt
- Helt mot slutten tilsetter du spinaten
TIPS
Når jeg skal skrelle hvitløksfeddene knuser jeg de flate med knivseggen. Da kan du lett ta av det ytre skallet og bare dele eller kutte de opp.
Jeg har lagd denne gryten med både lammekjøtt og bog, men til bursdagen i Drammen ble det bog på tilbud. Når jeg har laget den til meg selv etter oppskriften her, så har jeg hatt middag i minst 2 dager.
Jeg serverte den med ris, Raita (se oppskrift her), sitronbåter og hvitløksbaguetter. Det er også veldig godt med lune Nanbrød til denne retten (se oppskrift her).
2 kommentarer
Høres nydelig ut
Tusen takk Gerd 🙂 Jeg har nesten glemt bort denne deilige retten, må lage den igjen snart selv…hilsen Pål Robert 🙂